Regler for badebroer
Regler for opstilling og benyttelse af badebroer
Nedenfor gives et overblik over reglerne for badebroer. Strøby Strand Broen kan vejlede om reglerne og undersøge de lokale vilkår for etablering og opstilling af broer. Endvidere tilbyder Strøby Strand Broen at forestå indhentning af tilladelse og anden myndighedskontakt i forbindelse med etablering af en badebro.
Tilladelse og procedure
Etablering af bade- og bådebroer kræver tilladelse fra den lokale kommune eller Kystdirektoratet. Kommunerne har forskellige lokale regler for for etablering af badebroer, deres udseende og opstilling. Tilladelse skal være på plads inden broen opstilles. Kommunen kan kræve en bro fjernet, hvis der ikke er tilladelse, eller hvis vilkårene i tilladelsen ikke overholdes.
Ansøgning om etablering af en badebro indsendes til kommunen (nogle kommuner har et ansøgningsskema). Ved modtagelsen gennemgår kommunen ansøgningen for at undersøge om den umiddelbart overholder reglerne. Derefter sendes ansøgningen i 4 ugers høring hos naboerne i området, hvor broen skal opstilles, hos forskellige offentlige myndigheder, bl.a. Kystdirektoratet og Miljøstyrelsen, samt forskellige landsdækkende interesseorganisationer, bl.a. Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet og Fritidshusejernes Landsforening.
De modtagne høringsvar indgår i sagsbehandlingen og kan danne grundlag for den tilladelse eller det afslag, kommunen meddeler. I forbindelse med afgørelsen oplyser kommunen om klagemuligheder over afgørelsen.
Hvad er reglerne
Det lovgrundlag kommunerne administrerer efter er: Lov om kystbeskyttelse, § 16 a, Stk. 1, 2) “På søterritoriet må der til andre formål end kystbeskyttelse kun efter tilladelse fra miljøministeren udføres anlæg eller anbringes faste eller forankrede indretninger eller genstande”, og § 18 c, Stk. 3. “Miljøministeren kan bemyndige kommunalbestyrelser til at udøve ministerens beføjelser efter § 16 a”, samt § 19. “Kommunalbestyrelsen påser overholdelsen af denne lov og af de regler, der er udstedt efter loven.”
Ud fra dette udformer kommunerne de lokale regler – et administrationsgrundlag – for badebroer, og holder øje med, at de overholdes. Nedenfor følger nogle generelle kommunale regler. De specifikke regler for den enkelte kommune, skal indhentes hos kommunen.
- Kysten må ikke påvirkes negativt. Der skal være fri vandgennemstrømning ved badebroer og broer må ikke hindre den frie færdsel langs kysten.
- Badebroer skal fjernes, ændres eller på anden måde vige, hvis der etableres kystbeskyttelse som kommunalt fællesprojekt.
- Der kan i tilladelsen lægges vægt på natur- og miljømæssige hensyn, herunder kystlandskabet. Under dette hensyn vægtes materialevalg, imprægnering, udformning af broen og påvirkning af udsigten langs kysten, samt afstand til andre badebroer på kyststrækningen.
- Broen skal udføres som en let konstruktion, som en åben pælebro eller flydebro, enten i træ eller metal, og holdes i neutrale naturfarver (træfarvet).
- Tilladelse til bænke, borde, omklædningsfaciliteter, badehus, læhegn og lignende på en badebro skal søges hos Kystdirektoratet.
- Fjernes en badebro skal alle dele af broen (også under vandet) fjernes fra kysten.
- Badebroer må ikke bruges til fortøjning af både, og der må ikke anbringes både ophængt i spil.
I forbindelse med udstedelsen af tilladelsen til en badebro vil kommunen normalt gøre opmærksom på bestemmelserne i naturbeskyttelsesloven om offentlighedens frie adgang til passage langs kysten og ophold på strandarealer, herunder adgang til brug af opstillede badebroer.
Andre forhold
Ved meddelelse af tilladelse anlægger nogle kommuner et skøn afhængigt af broens formål, f.eks. tillades bredere og længere broer med platforme for enden af broen og flere trapper ved opstilling af broer på fællesarealer eller i grundejerforeninger, hvor der er mange brugere. Nogle kommuner stiller endvidere specifikke krav om tidspunkter for indtagning (f. eks. senest ugen efter efterårsferien) og udsætning (f.eks. tidligst ugen før påske) af såvel brodæk som understel.
I boksen til venstre findes links til lovgivningen og nogle kommuners regler.
